Pokrenuta interaktivna edukativna stranica za NVO djelatnike

Pokrenuta interaktivna edukativna stranica za NVO djelatnike

Mreža za izgradnju mira promovisala je edukativnu web stranicu koja donosi 12 multimedijalnih, interaktivnih modula koji instruktivno tretiraju ključne ekonomske i upravljačke teme vezane za uspješan rad organizacija civilnog društva.

Tri autora – Dajana Cvjetković, NVO menadžerica, Nino Serdarević, profesor ekonomije, i Almir Paočić, ekonomski ekspert, kroz različite aspekte tematike u kojoj imaju veliko i praktično i teorijsko iskustvo, nude primjere, pravila, ali i dileme kako da se ostvari učinkovito finansijsko i programsko vođenje organizacije. Poseban fokus je stavljen na različite načine namicanja donatorskih sredstava i druge načine generisanja prihoda, jer informacije o ovom procesu ili nisu dostupne ili nisu sistematski prezentovane.

Ova stranica treba da pomogne djelatnicima NVO sektora, bilo kroz dobijanje novih znanja, ili potvrde/dopune onoga što su već znali. Otvorena je i za vaše komentare, primjedbe ili sugestije na ponuđeni sadržaj, kao i vaša organizacijska i aktivistička iskustva koja se tiču  različitih relevantnih tema. Na taj će način ovo postati trajni online resurs koji će se nadograđivati.

Nevladin sektor u Bosni i Hercegovini je obiman, a njegova aktivnost je uslovljena intenzitetom međunarodnih donacija i sredstvima koja dodjeljuju vlasti različitih nivoa. Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH pokazuje da u BiH postoji čak 27 432 organizacija civilnog društva, među kojima je ogroman broj sportskih udruženja, sindikata i humanitarnih organizacija koja se ne smatraju klasičnim razvojnim NVO-ima.

POSJETITE https://edu.snagalokalnog.ba/